Asırlık Hatır: Gül Kahve
Asırlık Hatır
Ankara’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ulus Hacı Bayram Veli mahallesinde yıllardır kahve severlerin uğrak yeri olan Gül Kahve, sülalece amcadan yeğene, babadan oğula devam ettirdiği geleneği sürdürmeye devam ediyor.
Ankara’nın en eski Kurukahvecisi olarak bilinen Gül Kahve, kahveseverlerin vazgeçilmez adresi olarak Ulus’da 1923’ten kalma tarihi bir binada hizmet veriyor. Ahmet Hamdi İncegül tarafından işletilen ve gelenek olarak devam ettirilen Gül Kahve, Ankara’da 1922 yılından beri Türk Kahvesini sevenleriyle buluşturuyor. Kuruluş olarak 1890’lara dayanan Gül Kahve ilk olarak İstanbul’da daha sonra 1922 yılından itibaren Ankara’da faaliyet göstermeye başlamış. İşletmecisi Ahmet Hamdi İncegül ile keyifli bir söyleyişi gerçekleştirdik.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi üçüncü sınıf terk olan İncegül, kahveye dair bilgileri, deneyimleri içten sohbeti ve samimiyetiyle bir hayli müşteri topluyor. 42 Yıla yakındır bu işi sürdüren İncegül ile kültürümüzde önemli bir yere sahip olan kahvenin inceliklerini konuştuk. Kahvenin çiğ olmasının ve yetiştiği ülkenin önemli olduğunu vurgulayan İncegül; Türkiye’de kahve bitkisinin yetiştirilemediğini, en son Mersin’de yetiştirilmeye çalışılan kahvenin fide verip, meyva vermediğini sözlerinin arasına ekledi. Kahvenin faydalarına değinen İncegül, kahvenin içerisinde bulunan kafein sayesinde beyine uyarıcı bir etki ettiğini, uyarıcı olduğu içinde fazla tüketilmesi halinde uyku problemlerine davet çıkarabileceğini de belirtti.
Son olarak, işletmenin sloganına da değinen İncegül, bizleri kahvenin en eski tarihine kadar götürdü. “Herkes kendi işini yapsın” ve “Ankara’da kahve bizim işimiz” sloganlarıyla faaliyetini devam ettiren Gül Kahve, bu sözleri haksız çıkarmıyor. Kahveseverlerin, kültürümüzde önemli bir yer taşımakta olan Türk Kahve’sinin hakkını verenlerin ve devam ettirenlerin vazgeçilmez adresi olarak duruyor.
Gül Kahve başta T.C. Merkez Bankası, T.C. İş Bankası, Ankara Üniversitesi vd.. olmak üzere birçok resmi kurumların da beğenisini almış ve düzenli olarak Türk Kahvesi için Gül Kahve’yi tercih etmişlerdir. Gül Kahve’nin Suudi Arabistan’da da müşterileri bulunmaktadır.
Bunları Biliyor muydunuz?
Kahvenin Faydaları:
- Kanser riskini azaltır.
- Girişkenliği ve zindeliği arttırır.
- Kolestrolü düşürür.
- Siroz hastalığı riskini yarı yarıya düşürür
- Depresyona karşı etkilidir.
- Yapılan Araştırmalara göre günde 6 fincan kahve içen 56 yaşındaki bir kişinin düşünme potansiyelinin içmeyenlere oranla 6 kat daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.
- Kırk yıl hatırı vardır.
Kahvenin Zararları:
- Fazla tüketildiğinde kalbin ritmini olumsuz yönde etkiler.
- Yüksek miktarda tüketimin tansiyonu arttırdığı görülür.
- Migrene karşı tetikleyici özelliği vardır.
- Uzmanların bir kısmı kahvenin vücutta sıvı kaybına neden olduğunu savunurken, bir kısmı da bu kaybın önemsiz olduğunu düşünür.