fbpx

İHA’ların uçuşlarına düzenleme

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, insansız hava araçlarının uçuşuyla ilgili düzenlemeler içeren bir taslak yayınladı. 23 sayfalık taslakta bu araçların uçuşlarına düzenlemeler getiriliyor.

talimat_iha_haber
Taslak

Son yıllarda sayıları giderek artan ve gerek eğlence gerekse iş amaçlı kullanılmaya başlayan insansız hava araçları (İHA) ile ilgili olarak Türkiye’deki ilk düzenleme için adım atıldı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan taslak talimatnamede, İHA’lar için tanımlamalardan, cihazların kayıt ettirileceği sisteme kadar bir dizi bilgi yer alıyor.
23 sayfalık taslak talimatnamede İHA’lar 4 sınıfa ayrılıyor. İHA0’da eğlence amaçlı kullanılan, belli özellikleri sınırlandırılmış 500 gr -25 kg kalkış ağırlığına sahip ürünler bu kategoriye giriyor. İHA1 cihazlar ise 4-25 kg, İHA2 25-150 kg, İHA3 150 kg ve üstü olarak belirlendi. Ayrıca bu tip bir cihazı olan kişiler belirlenen belgeler ile genel müdürlüğe başvurarak cihazlarını kayıt ettirmek zorunda olacağı da açıklanıyor.
Talimatta İHA’yı kullanacak kişilerle ilgili bazı şartlar da yer alıyor. Buna göre İHA0 kategorisine giren cihazları kullanmak için özel bir şart aranmıyor. İHA1 cihazları için operatör en az ortaokul mezunu olmak zorunda. Ayrıca yüz kızartıcı olarak tanımlanan suçlardan hüküm giymemiş olması gerekiyor. Operatörden sabıka kaydı da isteniyor. Operatörün belirlenecek bir eğitim organizasyonundan 4 saat teorik ve 30 saatlik pratik eğitim almış olma şartı da aranıyor.
İHA2 sınıfındaki araçlar içinse 30 saatlik teorik, 10 saatlik pratik uçuş eğitimini tamamlama şartı aranıyor. İHA3 sınıfı için de benzer şartlar ve eğitim programından geçme şartı bulunuyor. İHA pilotlarına günlük ve aylık uçuş saati sınırlaması da getiriliyor. Buna göre bir İHA pilotu günde 8 saatten fazla uçuş yapamayacak. Aylık olarak ise 150 saati, yıllık bazda ise 1500 saati geçemeyecek.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan taslak talimatnameye internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. Taslakla ilgili görüş bildirmek isteyenler 10 Temmuz 2015 tarihine kadar genel müdürlüğün internet sitesindeki formu kullanabiliyor.

Dünyada da düzenlemeler yapılıyor
Sayıları giderek artan ve fiyatları düşen insansız hava araçlarının uçuş şartları ile ilgili dünyada da düzenlemeler yapılıyor. Örneğin ABD’de bazı eyaletlerde stadyum gibi kalabalık mekânlarda ya da polis merkezlerinin yakınında insansız hava aracı uçurmak yasak. Ayrıca belli ağırlıktan sonraki cihazlar için lisans sahibi olmak gerekiyor. Türkiye’de bugüne kadar bu alanda bir düzenleme yapılmamıştı.

Kaynak: Al Jazeera

Loading

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir