Plastik Denizi
Doğu Akdeniz’deki plastik kirliliğine eğilen bir ODTÜ araştırması, incelediği bini aşkın balığın yarısından fazlasında mikroplastiğe rastladı.
Mersin ve İskenderun körfezlerinde yapılan araştırma, aralarında çipura, istavrit, barbun ve uskumrunun da bulunduğu 28 türe ait 1337 balığın yüzde 58’inin sindirim sisteminde mikroplastik buldu. Mide ve bağırsaklarında 34 mikroplastik parçacığı bulunan bir balığa dahi rastlandı.
Beş milimetreden küçük plastik parçalarına mikroplastik deniyor ve bunlar plastik atıkların güneşte, rüzgârda, sıcakta ve dalgalarla parçalanmasıyla oluşuyor. Birçok deniz canlısı bunları besin sanıp yutuyor.
Soframıza gelen balıkların sindirim sistemindeki mikroplastiklerin dokularına geçip geçmediğini, geçiyorsa da bunun insan sağlığı üzerindeki etkilerini henüz bilmiyoruz –araştırmalar da şimdi bu yönde yoğunlaşıyor. Ancak bildiğimiz kesin bir şey var: Biz denizlere plastik boşalttıkça, balıkların, kaplumbağaların, kuşların, yunusların ve balinaların mideleri plastikle dolacak.
Kaynak: natgeomagazineturkiye