WhatsApp bizden neler istiyor?
Güncellenen WhatsApp Gizlilik İlkesi bizden hangi bilgilerimizi istiyor?
WhatsApp bizden aldığı bilgileri ne yapacak? WhatsApp kullanmayı bırakmak gerçekten mümkün mü? Yeni kullanıcı veya gizlilik sözleşmesi 8 Şubat 2021 tarihinde yürürlüğe girecek, bu sözleşmeyi kabul etmemeniz durumunda WhatsApp hesabınız silinecek ve WhatsApp kullanamayacaksınız.
Peki neden böyle bir şey oldu? Durup dururken nereden çıktı?
WhatsApp, dünyada yaklaşık 2 milyar insan tarafından aktif bir şekilde kullanılıyor, haliyle merkezi cihazlarda (server/sunucularda) bir ağırlığa ve buna karşılık bir performansa ihtiyaç duyuyor ve sonuç olarak tüm bunların yürümesi için bir maliyet ortaya çıkıyor.
Facebook, Messenger, Instagram ve WhatsApp’ında sahibi olduğu Mark Zuckerberg zaten Facebook üzerinden kullanıcıların bilgilerine ve kullanım verilerine erişiyor. Ve bu veriler işlenerek karşımıza, “özel bilgilerimize, kullanım alışkanlıklarımıza” istinaden reklam olarak dönüyor, ekranımıza iniyor.
Ama Facebook kullanım sıklığı, kullanıcılarının yaş ortalamasının yükselmesi, insanların kişisel bilgileri (adres, doğum yeri, gittiği okul, yer bildirimleri vb.) eskisi gibi girmemesi ve daha fazla veri bırakmamasından ve kullanım alışkanlıklarının bir Yapay Zeka tarafından da zor işlenip anlaşılması zor filtrelenmesinden dolayı Zuckerberg ve ekibi yeni arayışların içine girdiler.
Bir ürün veya hizmet hiçbir zaman ücretsiz değildir
Facebook ve uygulama (App) ailesi Google gibi detaylı (mahalle veya bir AVM içi) hedef reklamı yapmakta zorlanıyor ve reklam verenleri tatmin edemiyor, onların isteklerini karşılayamıyor. Yani bir Google gibi çok para kazanamıyor.
İşte burada WhatsApp bir arkadaşınızla birebir konuşurken veya bir salonda ya da şirkette birkaç arkadaşlarınızla konuşurken WhatsApp ekibi sessizce yanınıza oturup sizi dinleyecek. Böylece spesifik olarak insanların bilgilerine ve bizim neler konuştuğumuzu çok iyi anlayıp bu bilgileri şirketlere ya da devletlere satarak daha fazla para kazanacak. Reklam piyasasında ve sektörlerde daha fazla söz sahibi olacak.
Facebook’da ve Instagram’da bilgilerimiz mevcut, bu bilgiler sayesinde karşımıza reklam çıkıyor ama biz herhangi bir arama yapmaz veya web sitesine girmezsek hedef (spesifik) olarak reklam verilemiyor. Örnek; kahve makinası veya ekmek yapma makinası hakkında bir web sitesini ziyaret ettiğimizde ve daha sonra başka bir web sitesine girdiğimizde bu ürünlerle ilgili reklamlara maruz kalıyoruz, ama artık bu verilerde pek yeterli olmamaya başladı.
Hakkımızdaki bilgilere; uygulamaları (App) kullanım alışkanlığı ve ziyaret ettiğimiz web sitelerine ve yaptığımız alışverişlere göre tahmin ediliyor ama buradaki veri ambarı “Big Data” artık yeterli gelmemeye ve yanılma oranları da çok fazla olmaya başladı.
Bu yeni gizlilik sözleşmesi sayesinde WhatsApp bir arkadaşınız ile olan tüm konuşmaları ve gönderip aldığımız fotoğrafları görüp okuyacak ve Facebook, Messenger ve Instagram’da (ileride tüm internette) bize reklam olarak karşımıza çıkacak. Örnek; arkadaşınız ile bir gömlek hakkında konuşurken veya bir gömlek fotoğrafı gönderirken ya da okul/iş/eğlence gruplarında bir tatil oteli hakkında konuştuğunuzda WhatsApp bunu işleyip hemen o konuşmadaki üyelerin kişisel bilgilerine göre özel birer reklam olarak ekranlarına çıkacak, bu durum tüm bilgilerimizin şirketlere satılacağı anlamına gelmektedir.
Hangi bilgilerimizi alacaklar?
WhatsApp Gizlilik İlkesi‘ne göre:
– Hesap bilgilerimiz (telefon numarası, profil fotoğrafı, cihaz ve konum bilgileri)
– Mesajlarımız (konuşmalar)
– Bağlantılarımız (telefon rehberi)
– Durum bilgisi
– Ödeme bilgileri (alışveriş, banka vb.)
Bu bilgilere zaten ulaşıldığı tahmin ediliyor ama Facebook gibi kötü sicile sahip bir şirketin daha da fazla detaylı bilgiler istemesi ve bunları meşru hâle getirmek istemesi kullanıcıları tedirgin etmiş durumda.
Bilgilerimiz anonim olarak zaten paylaşılıyordu, bundan sonra nasıl olacak?
Eğer kullanmaya devam ederseniz, bundan sonra Adınız, soyadınız, konumuzun, yaşınız, nasıl yaşadığınız vb. bilgilerle birlikte paylaşılmış ve satılmış olacak, resmî bir kimliğe kavuşacak.
WhatsApp’a alternatif ne var?
Signal ve Telegram dünyanın en gelişmiş güvenliğine sahip uygulamalarıdır. Hiçbiri dışarıya, şirketlere ve devletlere bilgi vermiyor. Konuşmalar gerçekten şifrelenmiş gönderiliyor.
WhatsApp’ı vazgeçilmez kılan şey ise hem iş hayatında hem de özel hayatta çok fazla insanlar tarafından kullanılmasıdır. Bireysel olarak kullanmayı bırakmamız gerekiyor ve böylece kitleler halinde diğer uygulamlara geçebiliriz.
“Benim gizlim saklım yok, facebook ve instagram da kullanmıyorum ne olacak bir WhatsApp kullanmaktan” diyebilirsiniz. Burada zaten gizli saklı işler değil direkt olarak size reklam yapıp sizin üzerinizden bir an önce para kazanmak istiyorlar.
“Ben gönüllüyüm, tüm bilgilerimi verebilirim ve günlük hayat alışkanlarımı da paylaşabilirim.” diyebilirsiniz.
– Sizin bileceğiniz iş 🙂