Hangi Bulut Depolama?
Bulut Depolama Nedir?
Bulut ismi, ingilizce isminden çeviri ile elde edilmiştir. Asıl ismi Cloud Storage Service olarak geçer. Cloud (bulut) hizmeti olarak kısaltabiliriz. Yakın geçmişte özellikle şirketler ve devlet kurumları dosyaları tek bir havuzda tutmak, arşivlemek ve aynı zamanda bir den fazla kişi tarafından O dosyalar üzerinden çalışmasını sağlamak amacı ile kullanılıyorken, artık bireysel kullanım için de önemli olmaya başladı.
Bulut depolamayı, sizin internette bulunan bir harddiskiniz olarak düşünebilirsiniz. İstediğiniz yerden istediğiniz cihazdan ulaşmanıza imkan sağlar. İsterseniz bir klasörü 1-100 kişi ile paylaşabilir ortak bir çalışma alanı oluşturabilirsiniz.
Bulut depolama ne işime yarar?
Bulut depolama servisleri, ilk olarak büyük boyutdaki (25MB’dan büyük) dosyaları göndermek için kullanılıyordu ama artık hem bilgisayardaki dosyaları yedeklemek hem de akıllı telefondaki, özellikle fotoğrafları yedekleme/arşivleme için kullanılmaya başlandı. Şuan en yüksek kapasiteli akıllı telefon alsanız dahi elbet birgün hafızası dolacaktır, işte burada bulut depolama servisi devreye giriyor. Kuracağınız küçük bir uygulama (App) ile çektiğiniz fotoğraflar otomatik olarak buluta yüklenecektir böylece hem telefonunuz hafızası rahatlamış olacak hem de fotoğraflarınız güvenli bir ortamda duracaktır. Daha sonra sanki telefonunuzdaymış gibi O fotoğraflara istediğiniz zaman ulaşabileceksiniz.
Bu kadar bulut depolara servislerinden hangisini seçmeliyim? Nasıl seçerim?
Bulut depolama servisleri günümüzde oldukça arttı ve birbirleri ile adeta rekabete girdiler. Geçenlerde OneDrive, DropBox’dan gelen kullanıcılar için +30GB vereceğini duyurmuş ve bir çok kullanıcı OneDrive sistemine geçmişti.
Bulut depolama servislerini seçmeniz tamamen size kalmış bir karardır. 2GB’dan 1TB(1024GB)’a kadar ne kadar çok alana ihtiyacınız var? Kaç kişi ile çalışacaksınız? Bir çok bulut depolama servisleri günlük dosya indirme ve yükleme kısıtlamaları yaparken bazıları limitsiz olarak hizmet veriyor. Yine bazılarının akıllı telefondan akıllı TV’ye kadar uygulama(App) hizmetleri var. Telefonunuzdaki bir video veya fotoğrafları evinizdeki TV’den izlemenize olanak sağlıyor.
Bulut depolama sistemlerini bir ya da birden fazlasını aynı anda taşınabilir flash disk/harddisk gibi kullanabilirsiniz. Yeni nesil dizüstü bilgisayarlarda CD-ROM opsiyonel olarak gelmeye başladı hem maliyeti düşürmek hem de bulut depolama servislerine önem vermek için bunu yaptıkları söylenmekte.
Bulut depolama sistemlerinden hangisini seçmeniz konusunda bir karşılaştırmalı tablo hazırladım umarım size yardımcı olur. 🙂
Aklınıza takılan soru varsa aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz.
Bonus alan kazanmak için:
Bu davetiyeler ile üye olmanız halinde fazladan ücretsiz alan kazanabilirsiniz.
DropBox +500 MB https://db.tt/i0zVZ7fi
Copy +5 GB https://copy.com?r=ZZ2uQ7
Yandex +512 MB https://disk.yandex.com.tr/invite/?hash=EHLOMOVX